Siirry pääsisältöön

Paniikkia ilmassa

Olen miettinyt, miten tätä blogia Kirjoitan. Aihe Koskettaa niin monia. Paniikki on Kuin ukkonen, liikkuu miten haluaa ja itsestä puuttuu ne ukkosen johdattimet.
Ehkä paras on Vain kirjoittaa miltä tuntuu. Samassa veneessä mennään!

Tänään on pitkästä aikaa minun johdattimeni ollut rikki. Pitkä jakso kuumaa ilmaa, yöllä.. tai Oikeastaan vielä Klo 5 hereillä, ei uni tullut.. ukkosta ilmassa.. muutenkin ajanut itsensä piippuun. Otsikot eilen mahtiukkosista.. eli yöllä jo ajattelin että onkohan meillä kotia aamulla! Täällä maalla oppii Kunnioittamaan luonnonvoimia!

Pari tuntia unta ja eläinten hoito. Sitten se hiipi! Outo olo. Huippasi. Pumppu hakkasi. Kädet puutaivat. Toimin Kuin nopeutetussa leffassa, ja pikakelauksella. Puhe tuli lyhyinä virkkeinä, Menin kuin päätön kana! Maha Sekaisin..
Kylmä Suihku, helpotti 5min. Ilmastointi hetken. Sohvalla huippasi...epätodellinen olo...pelottaa, mitä mulle tapahtuu??? Ja...en oikeasti heti tajunnut paniikiksi! Tulkitsin asiat vaarallisiksi.

Huomaamattani olin siis jännittänyt kaikkea, asioita yms, monta päivää.Eiliset otsikot mahtiukkosista jäi mieleen ja tiesin, että joudun olemaan koko päivän yksin. Tattis yöunille siis. Uneton. Epätodellinen oli ja paniikki. Huh!

Siinähän sitä kropalle kestämistä.. Oli pakko muistella niitä hyviä neuvoja itsekkin. Ensin...sohvalle puoli istuvaan asentoon, puhelipeliä pelaamaan. Sai ajatukset katkeamaan ja sen nopeutetun menemisen. Ihan sama, miten peli meni..vaan kunhan räpläsin. Pikkuhiljaa ajatus alkoi rauhoittumaan, uskalsin kuunnella itseäni. Kaulalihakset aivan kireinä. Niska samoin. Maha jännittyneenä. Eli verenkierto jumitti...ja leuat jännittyneinä paha puhua! Väsy teki taasen omaa, normaalia hassua oloaan..jonka tulkitsin väärin.. Pikkuhiljaa kroppa palautui...

Muistin taasen, minkälaista paniikki voi tullessaan olla.

Ja sen, että pidä itsestäsi huolta...vaikkakin olo olisi parempi. Loppuun kuluttaminen pistää kyllä verot maksuun...hohhoi...

Isolla tsempillä,
Maarit

Kommentit

  1. Olen seurannut tätä sinun blogiasi ja täytyy sanoa, että niin kovin tutulta kuulostaa. Itse taistelen paniikin kanssa vieläkin lähes päivittäin. Ensimmäiset kohtaukset sain yli 16 vuotta sitten. Paniikkihäiriö alkoi suuren elämänmuutoksen myötä, kun valmistuin, muutin suureen kaupunkiin ja aloitin työt. Olen ollut mielialalääkkeillä vuosia ja sitten taas ilman. Nyt viimeiset neljä vuotta ilman lääkitystä, eikä ole helppoa ollut. Välillä on pidempi helpompi kausi ja sitten taas iskee. Ja aivan samoin kuin sinulla: väsymys, sykkeen nousu, jopa täysinäinen vatsa saattaa saada aikaan massiivisen kohtauksen. Kaikki tilanteet, joista ei pääse helpolla pois (kampaaja, hammaslääkäri, elokuvateatteri...). Viimeksi eilen luulin kuolevani, kun kohtausta kesti yli puoli tuntia. Pitkään aikaan ei ollut ollut niin rajua kohtausta. Vaikka tiesin, että paniikkia tämä on, kaamea pyörrytys, lihakset jännittyneet, hikoilu ja pulssi 130 kertoivat muuta. Hengissä olen edelleen. Olin koko päivän murehtinut kaikkea mahdollista. On vaikea olla murehtimatta, kun jäin viime kesänä työttömäksi, eikä toivoa paremmasta oikein ole näköpiirissä. En tiedä, olenko enää edes työkykyinen tämän paniikkihäiriön ja masennuksen kanssa. Jo pelkkä mahdollinen työhaastattelun ajatteleminen saa kohtauksen tulemaan. Kiitos näistä kirjoituksistasi. Palaan tänne aina, kun tuntuu pahalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Paniikkipirkko, ja iso kiitos kun jaksoit kirjoittaa. Pitkään sinullakin on se ollut "kaverina". Elämänmuutokset ja väsymys...niinkuin sanoit, jopa täysi maha, laukaisevat paniikin. Vaikka onkin pahimmasta aikoinaan päässyt, on se jossakin tuolla takaraivossa vissiin aina. Pitkä tuo kohtauskin! Itselläkin on ollut pitkiä, juoksin vessaan kastelemaan kylmällä päätäni, joun, ramppasin huoneesta toiseen, istuin, syke nousi ja taas kastelemaan päätä. Yhtä helvettiä, näin nätisti sanottuna.

      Itse "pääsin" työkyvyttömyyselälleelle tuon paniikin takia aikoinaan ja se mahdollisti ajan, jolloin aloin taistelemaan takaisin. Rahajutut ja se ressi, että piti juurikin miettiä työhaastatteluja karsiutui.

      Olen niin iloinen, että olet löytänyt tänne, ja saat jotain itsellesi!!!! Ihan koska tahansa, kirjuuttele.

      Klisee: älä anna periksi. Noniin, mutta ihan totta....kaikki helpottuu aikanaan, vaikka siltä ei tuntuisi. Loppumisesta en tiedä, itsekkin taistelen. Mutta, helpottuu. Jossain vaiheessa mieli ei jaksa pelätä ja suuttuu, alkaa taistelu. "Ja prkle, nousen sen yläpuolelle". Toivon kovasti, että sinulla tulisi taasen pian.

      On tämä paniikki pirullista. Varsinkin kun se ei näy, muiden kohtaaminen tämän kanssa voi olla vaikeaa.

      Itse olen yrittänyt käyttää niin usein kun mahdollista työkaluna sitä: tämä on vain ahdistusta, se ei ole vaarallista-ajattelua. Samoin yrittänyt pitää oireet kurissa ajatellen fyysisten oireiden oikeaa syytä. Jännitys tms...välillä onnistuu, välillä paniikki vie voiton....

      Paljon, paljon voimia ja kiitos kun tulit :)

      Maarit

      Poista
    2. Kiitos, kiitos kun vastasit!!! Mielummin laittaisin yksityisviestiä, kun en ole oikein sinut tämän julkisen tilittämisen kanssa. Tosin en olisi ilman sinun blogiasi uskaltanut näitäkään kirjoitella. Aihe on niin arka, että en ole siitä tätä ennen julkisesti puhunut. Oma mieskään ei oikein tiedä, mistä on kyse. vaikka todella pitkä yhteinen taival on kasassa. Olen yrittänyt selittää, mutta sellainen, joka ei ole tätä jatkuvaa kauhua tuntenut, ei sitä voi täysin ymmärtää.
      Ilmeisen hyvä näyttelijä olen, koska 16 vuotta työelämässä on tämän kanssa kuljettu. Ei ihme, että romahdin totaalisesti, kun työt loppui! Vuoden olen kasannut itseäni, enkä todellakaan ole vielä paketissa.
      Ja prrkle mehän taistellaan!

      Poista
    3. :) tottakai, ja ymmärrän tuon hyvin, puhuminen asiasta on vaikeaa. Ääneen sanominen toiselle, pelkona voi olla (oli ainakin itselläni) muiden reagtiot. Saako hullun leiman? Välillä sai, osa yritti ymmärtää. Itselläni lähin oli isä tuolloin, ja eipä hänkään osannut/pystynyt ymmärtämään. "ota niskasta kiinni ja menet" oli maailman kulunein ja ärsyttävin lause. Jos pystyisin, niin menisin!- huusin. Sepä siinä, kun tämä ei näy, ei ole käsi poikki tms niin vaikea toisen ymmärtää sitä sisäistä kauhua. Pitkään jaksoit näytellä!! Ei todellakaan mikään ihme että romahdit! Vähemmästäkin on ihmisiä romahtanut! ;) Juuur näin, mehän taistellaan ja prkle voitetaankin! Olen ajatellut, että paniikki tulee vahvoille, he jaksavat taistella. Oma lehmä ojassa-ajattelua ehken, mutta välillä vaan tulee sellainen olo. Kun on päässyt voitolle paniikista, tapahtuu yksi mahtava asia: pienemmt, eikä vähän isommatkaan kolhut elämässä tunnu pahalta. Jotain positiivista kaivaen...

      Poista
    4. Ja hei, on tuolla sivun yläkulmassa mun sähkäri, jos sinne haluat laittaa viestiä. Tätä tosi katelen useammin. :)

      Poista
  2. Hei! minulla myös pahoja yli tunninkin pituisia kohtauksia. pitkälti johtuu siitäkin,että olen ainoa lapsi.en pysty käsittelemään sitä,ettei ole sisaruksia. :( vaikea mennä myös bussiin.

    VastaaPoista
  3. Moikka Elisa! Hirmusti voimia ja tsemppiä! Jokaisella taitaapi olla ne omat ahdistuksen aiheuttajansa, niiden käsitteleminen vie oman aikansa...jos vaikka lähitulevaisuudessa pääset käsittelemään sitä jo? Ainakin toivon niin.... paniikki ei ole missään määrin kivaa :(
    Isosti tsemppiä ja kirjuuttele, jos siltä tuntuu!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvää Ystävänpäivää

Yksin tai yhdessä, hyvää tätä päivää sinulle <3 Olet tärkeä  Maarit

menneisyyden purkamista

Moikka taas, aikaa mennyt sitten viimekertaisesta. Siihen on ollut syynsäkin, kävin omia kasvukipuja läpi oikeastaan tajuamatta asiaa. Kun vietin 10 vuotta paniikin kanssa, se oli sekä rankkaa aikaa että persoonaalisuuden taannuttavaa aikaa. Tuolla tarkoitan sitä, että alensin itseni johonkin maanmatonen ja maanpinta- akselille, ihmisarvossa. Koska, minulla on paniikkihäiriö, niin en ole mitään? Näin ajattelin. Nyt toki, olen selinnyt siitä pahimmasta ja voin sanoa että elämää on paniikin jälkeen mutta huomasin yhden asian: toin lievempänä, mutta toin, tuon ajattelutavan nykypäivään. Olen maanmatonen. Not worth a thing. Miten sain itseni kiinni tuosta ajatuksesta? Olen viimeisen vuoden treenannut sydämmeni kyllyydestä, laihduttanut 20kg ja muutoinkin saanut ulkokuorta kondikseen. Mutta sisin, se oli vieläkin arka. Se ei ole tajunnut, että olen ihan yhtä hyvä kun muutkin. Oikeastaan tajusin tuon asian muutama päivä sitten. En vain ollut/ole tyytyväinen siihen, mitä näen peilistä.

Haastatteluni Käsikädessä-lehteen

Yllätyin todella, kun eräs ihana toimittaja Johanna Keiski otti yhteyttä ja pyysi haastattelua. Minulta? Paniikkihäiriöstä? Tottakai annan!!!! Lehti ei ollut niin tuttu, mutta tutustuttuani siihen, todella paljon hyvää tuova. Autoni oli tuolloin rikki, joten teimme sen haastattelun puhelimitse kovassa ukkosen ilmassa. :) Toivoin, että linjat pysyvät auki ja ei räsähdä taloon.. Jännä, kun muistaa tuollaisia asioitakin, kun jotain itselleen merkittävää tapahtuu. Sain kertoa hieman, millaista oli tuona aikana, jolloin elin paniikin kanssa ja se tärkein viesti pääsi esiin: älä luovuta. Se on ja tulee aina olemaan minun ykkkösviestini. Älä luovuta. Ikinä. Koskaan ei tiedä, milloin se päivä tulee, kun valoa alkaa näkymään tunnelissa... Käsikädessä  <-- kurkkaa tuolta lisää lehdestä. En ole yleensä ylpeä ihminen, mutta tästä olen. Saan auttaa muita, tsempata ja kannustaa. Kun on itse kulkenut vaikean tien, on helpompi ymmärtää muita.  Taasen, tsemppiä ja voimia