Siirry pääsisältöön

mitä paniikihäiriö on

Paniikkihäiriö on rajoittava, peloittava, masentava, eristävä..
Mutta: siitä selviydyttä myös opettava!

Minulla se oli 100% invalidisoiva. Saatoin saada sen suihkussa, ja se tuli sellaisella voimalla että soitin ambulanssin. Itseasiassa olin aika vakiovieras eri sairaaloissa. Paniikin takia.

Yksin asuessani minulla kävi kotihoito, sillä en voinut mennä kauppaan, joka oli 100m päässä. Siivota en uskaltanut, kun tulkitsin sykkeen nousun vaaralliseksi. Makasin usein vaan telkkarin edessä, yritin paeta.

Halusin, etten herää, sillä en olisi jaksanut paniikkia yhtään enempää. Itsemurha oli usein mielessäni, ja 3 kertaa kokeilinkin... Itse kyllä soitin avu´n, joten oli hätähuutoni muille.

Se että saa muut ymmärtämään paniikkia, tai tiettyä käytöstä on vaikeaa. Se ei oikeastaan näy ulospäin niinkuin esim. haavat. Usein saa kuulla olevansa laiska, epäsosiaalinen tms. Näin ei vaan ole. Ei uskalla elää, siinä se iso ero!

Otin muutaman jutun wikipediasta, sopivat ihan hyvin tarkoitukseeni:




 Tässä näitä muutamia otteita. Joitakin olen ympäröinyt ja alleviivannut, olivat lähimpänä omia kokemuksiani.


Jatkan taasen seuraavalla kerralla, enempi selviytymisestä, näissä on jo tarpeeksi pureskeltavaa..


Pidä huoli itsestäsi ja hyvää päivää ;))

Maarit


Kommentit

  1. kiito hyvistä kirjoituksista. Itselläni paniikkihäiriö esiintyi ensi kertaa, milloinkas muulloin kuin jouluaattona kaikkien sukulaisten edessä. Siitä alkoi hirveä alamäki, en uskaltanut nousta sängystä, pelkäsin,että sykkeeni nousisi ja kuolisin. Pelkäsin kaikkea mahdollista. Mutta nyt reilu puoli vuotta myöhemmin olen taas oma itseni. kiitos lääkkeiden ja läheisten ymmärryksen ja tuen. Vielä joskus tulee hetki jolloin paniikki hiipii mieleen mutta yhtä nopeasti se myös lähtee pois. On ihanaa lukea muiden kokemuksista. Tulen varmasti seuraamaan blogiasi jatkossa :)

    VastaaPoista
  2. Hienoa Nanna, että olet matkalla eteenpäin ja voiton puolella jo :))) vastaaminen kesti, anteeksi siitä! En yksinkertaisesti huomannut kommenttia... :(
    mutta olen iloinen, että löysit tiesi tännekkin. Vertaiskokemukset auttavat jaksamaan!! Helpottaa, kun ei ole yksin... Voimia sinulle:))

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvää Ystävänpäivää

Yksin tai yhdessä, hyvää tätä päivää sinulle <3 Olet tärkeä  Maarit

menneisyyden purkamista

Moikka taas, aikaa mennyt sitten viimekertaisesta. Siihen on ollut syynsäkin, kävin omia kasvukipuja läpi oikeastaan tajuamatta asiaa. Kun vietin 10 vuotta paniikin kanssa, se oli sekä rankkaa aikaa että persoonaalisuuden taannuttavaa aikaa. Tuolla tarkoitan sitä, että alensin itseni johonkin maanmatonen ja maanpinta- akselille, ihmisarvossa. Koska, minulla on paniikkihäiriö, niin en ole mitään? Näin ajattelin. Nyt toki, olen selinnyt siitä pahimmasta ja voin sanoa että elämää on paniikin jälkeen mutta huomasin yhden asian: toin lievempänä, mutta toin, tuon ajattelutavan nykypäivään. Olen maanmatonen. Not worth a thing. Miten sain itseni kiinni tuosta ajatuksesta? Olen viimeisen vuoden treenannut sydämmeni kyllyydestä, laihduttanut 20kg ja muutoinkin saanut ulkokuorta kondikseen. Mutta sisin, se oli vieläkin arka. Se ei ole tajunnut, että olen ihan yhtä hyvä kun muutkin. Oikeastaan tajusin tuon asian muutama päivä sitten. En vain ollut/ole tyytyväinen siihen, mitä näen peilistä.

Haastatteluni Käsikädessä-lehteen

Yllätyin todella, kun eräs ihana toimittaja Johanna Keiski otti yhteyttä ja pyysi haastattelua. Minulta? Paniikkihäiriöstä? Tottakai annan!!!! Lehti ei ollut niin tuttu, mutta tutustuttuani siihen, todella paljon hyvää tuova. Autoni oli tuolloin rikki, joten teimme sen haastattelun puhelimitse kovassa ukkosen ilmassa. :) Toivoin, että linjat pysyvät auki ja ei räsähdä taloon.. Jännä, kun muistaa tuollaisia asioitakin, kun jotain itselleen merkittävää tapahtuu. Sain kertoa hieman, millaista oli tuona aikana, jolloin elin paniikin kanssa ja se tärkein viesti pääsi esiin: älä luovuta. Se on ja tulee aina olemaan minun ykkkösviestini. Älä luovuta. Ikinä. Koskaan ei tiedä, milloin se päivä tulee, kun valoa alkaa näkymään tunnelissa... Käsikädessä  <-- kurkkaa tuolta lisää lehdestä. En ole yleensä ylpeä ihminen, mutta tästä olen. Saan auttaa muita, tsempata ja kannustaa. Kun on itse kulkenut vaikean tien, on helpompi ymmärtää muita.  Taasen, tsemppiä ja voimia