Siirry pääsisältöön

Paniikin voittamista

Noniin, nyt on kaffemuki kädessä ja ajattelin vähän avata, miten itselläni paraneminen lähti käyntiin.

Se oli sunnuntai, muistan hyvin sen. Makasin taas sängylläni, uskaltamatta liikkua jottei pulssi nousisi ja paniikki tulisi. Ihan totta, olin aika huonossa jamassa. Minulla kävi kotiapu, kun en päässyt kauppaan, edes saattajan kanssa. Enkä uskaltanut siivotakkaan, sillä kuumuus ja pulssinnousu= ambulanssi.

Kotini oli aika pommin jäljiltä, vaikka tuo kotiapu sitä yritti pitää kondiksessa. Minä en jaksanut. Paino oli noussut jo aika lukemiin myös, sillä en liikkunut. Lohtua hain ruuasta.
Makasin siis siinä sängyllä, kiroten roskia lattialla, uskaltamatta kuitenkaan nousta tekemään mitään.

En vieläkään osaa sanoa, mikä katkaisi sen kamelinselän. About puolilta päivin sain kunnon raivarit itselleni. Siis suutuin täysin! Huusin itselleni, että nyt loppu! Nyt se ahteri ylös ja kerää ne roskat. Ja jumankauta paniikki, antaa tulla vaan! Nyt loppu, ei jaksa maata enää!! Raivona nousin, otin muovikassin ja aloin raivaamaan niitä roskia. Kuuma tuli, pulssi nousi ja huusin itselleni: antaa pumpata vaan, eiks parempaan pysty?
Pilkkasin oikeastaan paniikkia, tarkemmin ajatellen. Ajattelin sen erillisenä, loisena ja halusin sen pois. Inhosin sitä!

Sen päivän siivosin, koko päivän. Välillä kylmää vettä niskaan, että pahin olo menisi ja taas. Uhrin osa vaihtui voittajaan.

Siitä se siis lähti, askel kerrallaan.
Tunti kerrallaan voitin, sitten jo päivä kerrallaan.

Olin ravannut jo lukemattomia lääkäreitä, psykiatreja, terapeutteja jne läpi. Hoitoja, lääkkeitä...
Vaan sitten meidän Mtt sai uuden lääkärin. Hän osasi kysyä oikeita kysymyksiä, miksi, mitä sitten tapahtuu? Ja myös otti huomioon oman luonteeni, mikä taasen selitti tiettyjä luonteenpiirteitäni (vaikea selittää koko prosessia, älä välitä. Koitan parhaani mukaan)

Tähän saakka olimme keskustelleet etenemisestä, elämästä, toiveista ja miksi reagoin asioihin niinkuin reagoin.
Alatajunnassani alkoi avautumaan lukkoja menneestä, nykyhetkestä ja kaiken päälle tieto itselleni, että olin reagoinut asiohin oikeutetusti. Nämä asiat liittyvät vaikeisiin lapsuusmuistoihin, sekä äidin hoitamiseen, kun hän sairastui syöpään ja hoidin häntä loppuun saakka kotona, isäni kanssa. Elämä sen jälkeen muuttui radikaalisti, ja jäin yksin. Siitä myöhemmin vaikka lisää. Iso vaikutus oli kuitenkin toipumiseeni.

Eli, kohtaamalla asioita vapautin energiaa paniikista pääsemiseen. Noin karkeasti kirjoitettuna.

Ennen olin käynyt taksilla lääkärissä. Matkaa oli varmaan max. 3km. Samoin kaupassa, matkaa oli 500m. Taxi alle ja kauppaan. Vaikka esim sinne lääkärille meni bussi ihan ikkunani alta, ja pysäkkejä oli varmaan 3klp.

Vaan en ollut ennen mennyt niillä. Kertaakaan.

Tämän sunnuntain jälkeen yllätin lääkärini menemällä bussilla. Koko matkan. Minulle se oli iso asia. Kotiavun kanssa menin mukaan kauppaan, ja pian koko kotiapua ei edes tarvinnut!

Tämä kehitys vei aikaa, ja takapakkia tuli aina välillä. Mutta minulle oli tullut hyvä turvaverkosto, ja tiesin että saisin apua, kun tarvitsin. En ollut yksin!

Monta kertaa kuulin: ihmeparantuminen, Ja siltä se kyllä tuntuikin. Ero siihen ja nyt, en edes osaa sanoa. Entinen elämä ja nykyinen? Ehken jopa niin voisin sanoa.

Eli. Alkuun, rakenna hyvä suojaverkosto ottamaan koppia. Kun se on valmis, vapautuu sitä energiaa itse taisteluun. Jos ei ole ketään omaisia, ammatilaisiin yhteys. Oikeastaan, se on jopa parempi. Ainakin itseni oli helpompi puhua, käsitellä asioita ilman sitä tunnetta, että olen tiellä....


Tässä alkuun pieniä ajatuksia matkasta voittoon. Ensi kerralla laitan pieniä kikkoja, joita sain työkaluiksi matkalleni. Vaan tärkein oli ainakin minulle se pohjatyö. Helpompi ponnistaa.

 


Voimia taasen,
Maarit

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvää Ystävänpäivää

Yksin tai yhdessä, hyvää tätä päivää sinulle <3 Olet tärkeä  Maarit

menneisyyden purkamista

Moikka taas, aikaa mennyt sitten viimekertaisesta. Siihen on ollut syynsäkin, kävin omia kasvukipuja läpi oikeastaan tajuamatta asiaa. Kun vietin 10 vuotta paniikin kanssa, se oli sekä rankkaa aikaa että persoonaalisuuden taannuttavaa aikaa. Tuolla tarkoitan sitä, että alensin itseni johonkin maanmatonen ja maanpinta- akselille, ihmisarvossa. Koska, minulla on paniikkihäiriö, niin en ole mitään? Näin ajattelin. Nyt toki, olen selinnyt siitä pahimmasta ja voin sanoa että elämää on paniikin jälkeen mutta huomasin yhden asian: toin lievempänä, mutta toin, tuon ajattelutavan nykypäivään. Olen maanmatonen. Not worth a thing. Miten sain itseni kiinni tuosta ajatuksesta? Olen viimeisen vuoden treenannut sydämmeni kyllyydestä, laihduttanut 20kg ja muutoinkin saanut ulkokuorta kondikseen. Mutta sisin, se oli vieläkin arka. Se ei ole tajunnut, että olen ihan yhtä hyvä kun muutkin. Oikeastaan tajusin tuon asian muutama päivä sitten. En vain ollut/ole tyytyväinen siihen, mitä näen peilistä.

Haastatteluni Käsikädessä-lehteen

Yllätyin todella, kun eräs ihana toimittaja Johanna Keiski otti yhteyttä ja pyysi haastattelua. Minulta? Paniikkihäiriöstä? Tottakai annan!!!! Lehti ei ollut niin tuttu, mutta tutustuttuani siihen, todella paljon hyvää tuova. Autoni oli tuolloin rikki, joten teimme sen haastattelun puhelimitse kovassa ukkosen ilmassa. :) Toivoin, että linjat pysyvät auki ja ei räsähdä taloon.. Jännä, kun muistaa tuollaisia asioitakin, kun jotain itselleen merkittävää tapahtuu. Sain kertoa hieman, millaista oli tuona aikana, jolloin elin paniikin kanssa ja se tärkein viesti pääsi esiin: älä luovuta. Se on ja tulee aina olemaan minun ykkkösviestini. Älä luovuta. Ikinä. Koskaan ei tiedä, milloin se päivä tulee, kun valoa alkaa näkymään tunnelissa... Käsikädessä  <-- kurkkaa tuolta lisää lehdestä. En ole yleensä ylpeä ihminen, mutta tästä olen. Saan auttaa muita, tsempata ja kannustaa. Kun on itse kulkenut vaikean tien, on helpompi ymmärtää muita.  Taasen, tsemppiä ja voimia