Siirry pääsisältöön

keinoja paniikin hallintaan

Noniin, nyt pieniä keinoja hallita paniikkia ja sen oireita. Varsinkin juuri kohtausten iskiessä.

Ensin laitan hyödyllisen linkin, josta saa hyvää infoa: paniikkihäiriöyhdistys.

Nämä vinkit ovat itselläni toimineet, varsinkin sen jälkeen kun aloin jo kuntoutumaan paremmin. Pahimpina hetkinä ainoa apuni oli lääkitys. Siitä voi olla montaa mieltä, eikä se ole se ainoa apu. Ei saakkaan olla pidemmällä tähtäimellä, mutta oma paniikkini oli jo hallitsematon muutoin.

Vinkkeihin:

  • Lompakkoon lappu/lappuja
  1. Tämä on vain ahdistusta. Se on inhottavaa muttei vaarallista.
  2. TÄMÄ ON VAIN AHDISTUSTA
    1. Kestän tämän
    2. Minulla on paniikkihäiriö, en ole sen hullumpi kuin muutkaan
    3. Oireet eivät ole vaarallisia
Siis kaikenlaisia kannustavia viestejä, muistutuksia ettei ole vaarallista. Kun alkaa ensioireet iskemään, itselläni paras oli: Tämä on vain ahdistusta.
Hoin sitä itselleni esim. bussimatkan ajan.

            -Ymmärrys miten kroppa toimii ja miksi mikäkin oire tulee.

  • sydämentykytys tai sydämen hakkaaminen
  • hengitysvaiheudet
  • huimaus
  • sormien ja jalkojen pistely
  • rintakipu tai puristuksen tunne rinnassa
  • tukehtumisen tunne
  • pyörrytys
  • hikoilu
  • vapina
  • kuumat tai kylmät aallot
  • epätodellisuuden tunne
  • kuoleman pelko

  • Kuulostaa varmaan tutuilta oireilta? Jännitys, hyperventilaatio, adrenaliini ja lihasjännitys. Esim. Kaulassa sijaitsevat lihakset kun jännittyvät-> verenkierto heikentyy -> huimaa
    Pinnallinen hengitys-> raajat pistelevät
    Tukehtumisen tunne-> mahalla jännittäminen ja rintalihaksilla myös

    ELI NORMAALEJA REAGOINTEJA KROPALTA, EI VAARALLISIA :)))

     Vereen erittyy stressihormonia erityisen paljon, sydämen syke kiihtyy ja henkinen toiminta ohjautuu vaistotasolle. Ihminen keskittyy vaaratilanteesta selviytymiseen vaistoja ja refleksejä noudattaen, eli aikoinaan oli normi reagtio.

    Eli, stressin yms vähentäminen. Ei niin helppoa, tiedän!

    Ajatusten katkaiseminen. Kirja, jota olen suositellut, itse sain vinkin omalta terapeutiltani: Jon Kabat-Zinn-olet jo perillä. Siinä on ihan mielettömän hyvin kirjoitettu miten voi pysäyttää sen ajatusten virran. Minulla on vieläkin se kirja yöpöydällä. Turvana.Kirja ainakin täältä

    Puhelimeen tahi tietsikalle saa ilmaisia rentoudu-ohjelmia. relax-ohjelmia you tube

    Näitäkin käytän muutaman kerran viikossa, vieläkin.

    Sitten oli kysymys: Mitä sitten tapahtuu?

    Kävimme läpi tilanteita, joissa paniikkia tuli. Esim. bussi. Kun sanoin, että alkoi pulssi nousemaan. "Mitä sitten tapahtuu, mikä olisi pahinta?
    Sekoan, pyörryn.
    "Mitä sitten tapahtuisi?"

    Niinpä. Jos pyörtyisin, varmaan saisin apua. Tuskin sekoaisin. Mutta jos sekoaisin, mikä sitten tapahtuisi? Saisin apua.

    Mutta jos ihmiset tuijottavat?

    "Mitä he näkevät ja mitä sitten tapahtuu?"

    Naisen, jolla on huono olo. Eivät sekopäätä-niinkuin itse ajattelin.

    Eli, yksinkertaudessaan: mikä olisi pahinta ja mitä sitten tapahtuisi? Oikeasti. En kuole paniikkiin, se ei aiheuta sydänkohtausta.

    Toivottavasti sait tuosta ajatusmallista kiinni? Vähän vaikea näin nopeasti kirjoittaa ja selittää.....

    Käy läpi omia stressejä, tapahtumia..jos menneisyydessä/nykyhetkessä on jotain mihin reagoit? Ja kun huomaat, mihin reagoit paniikilla....sen ymmärtäminen on iso asia.

    Itse en edes alkuun tajunnut että reagoin menneisiin tapahtumiin, joita olin haudannut.

    Toivottavasti näistä oli jotain hyötyä sinulle!

     

    Voimia paljon Sinulle
    Maarit


    Kommentit

    1. Hei,

      Kiitos pikaisista kommenteitasi!. Olen kärsinyt paniikkihäiriöistä noin 10 vuoden ajan. Nyt ne ovat taas pahentuneet. Lääkitys on päällä, joten parempaan suuntaan mennään. Torstaina on aika varattuna psykologille, joten eiköhän sieltäkin päin apua ole tulossa. Oma apu kuitenkin paras apu..

      Olen erittäin iloinen siitä, että Sinulla on paniikkihäiriö taaksejäänyttä elämää tai ainakin huomattavasti lievempää kuin aikaisemmin.. Tämä antaa uskoa myös minulle ja varmaan myös monille muille blogisi seuraajille.

      Itsekin olen uskonut sen, että pelkoja aiheuttavia tilanteita ei saa paeta vaan niitä kohti on mentävä sopivina päiväannoksina vaikka kuinka tuntuu, että maailma kaatuu niskaan.. Tänäänkin oli tiukka paikka olla kampaamon tuolilla, mutta parhaillani istun tyytyväiseni hiuksiini kirjoittamassa tekstiäni. Ylihuomenna on palaveri, joka sekin on tiukka paikka. Myönnän, että käytän tällä hetkellä dopingia eli betasalpaajaa, mutta jätän sen käytön vähemmälle kun olen paremmin toipillani..

      Jaksamisia kaikille!

      VastaaPoista
    2. Moikka,
      ja ihana asenne! Se juuri on sitä eteenpäin menoa, kun kohtaa ne pelottavat paikat. Toivottavasti tuli kivat hiukset :) Dopingia voi käyttää mielestäni, itsekkin käytin. Keinot voittamiseen on moninaisia. Hyvää kokousta sulle ja näytä paniikille kuka on pomo ;))

      Voimia sulle paljon!!!!
      Maarit

      VastaaPoista

    Lähetä kommentti

    Tämän blogin suosituimmat tekstit

    Hyvää Ystävänpäivää

    Yksin tai yhdessä, hyvää tätä päivää sinulle <3 Olet tärkeä  Maarit

    menneisyyden purkamista

    Moikka taas, aikaa mennyt sitten viimekertaisesta. Siihen on ollut syynsäkin, kävin omia kasvukipuja läpi oikeastaan tajuamatta asiaa. Kun vietin 10 vuotta paniikin kanssa, se oli sekä rankkaa aikaa että persoonaalisuuden taannuttavaa aikaa. Tuolla tarkoitan sitä, että alensin itseni johonkin maanmatonen ja maanpinta- akselille, ihmisarvossa. Koska, minulla on paniikkihäiriö, niin en ole mitään? Näin ajattelin. Nyt toki, olen selinnyt siitä pahimmasta ja voin sanoa että elämää on paniikin jälkeen mutta huomasin yhden asian: toin lievempänä, mutta toin, tuon ajattelutavan nykypäivään. Olen maanmatonen. Not worth a thing. Miten sain itseni kiinni tuosta ajatuksesta? Olen viimeisen vuoden treenannut sydämmeni kyllyydestä, laihduttanut 20kg ja muutoinkin saanut ulkokuorta kondikseen. Mutta sisin, se oli vieläkin arka. Se ei ole tajunnut, että olen ihan yhtä hyvä kun muutkin. Oikeastaan tajusin tuon asian muutama päivä sitten. En vain ollut/ole tyytyväinen siihen, mitä näen peilistä.

    Haastatteluni Käsikädessä-lehteen

    Yllätyin todella, kun eräs ihana toimittaja Johanna Keiski otti yhteyttä ja pyysi haastattelua. Minulta? Paniikkihäiriöstä? Tottakai annan!!!! Lehti ei ollut niin tuttu, mutta tutustuttuani siihen, todella paljon hyvää tuova. Autoni oli tuolloin rikki, joten teimme sen haastattelun puhelimitse kovassa ukkosen ilmassa. :) Toivoin, että linjat pysyvät auki ja ei räsähdä taloon.. Jännä, kun muistaa tuollaisia asioitakin, kun jotain itselleen merkittävää tapahtuu. Sain kertoa hieman, millaista oli tuona aikana, jolloin elin paniikin kanssa ja se tärkein viesti pääsi esiin: älä luovuta. Se on ja tulee aina olemaan minun ykkkösviestini. Älä luovuta. Ikinä. Koskaan ei tiedä, milloin se päivä tulee, kun valoa alkaa näkymään tunnelissa... Käsikädessä  <-- kurkkaa tuolta lisää lehdestä. En ole yleensä ylpeä ihminen, mutta tästä olen. Saan auttaa muita, tsempata ja kannustaa. Kun on itse kulkenut vaikean tien, on helpompi ymmärtää muita.  Taasen, tsemppiä ja voimia